23 de novembre 2014

2n d'ESO. Dibuix de polígons

Aquest setmana hem acabat els dibuixos de polígons. Ara tocarà aplicar el que hem après a treballs més creatius. Primer hem fet un dibuix amb un pentàgon i un hexàgon.
El pentàgon està dibuixat aplicant el mètode general de construcció de polígons a partir del diàmentre: consisteix en dividir el diàmetre de la circumferència circumscrita en tantes parts com costats tingui el polígon, en aquest cas 5, mitjançant el teorema de Tales. Després aconseguim un punt exterior amb la mesura del diàmetre com a radi, i finalment, fem passar una línia des del punt exterior per la partició número 2 del diàmetre, això ens determina la mesura del costat que anem repetint amb el compàs al llarg de la corda de la circumferència. 
L'hexàgon té un procés de construcció més immediat ja que per les seves característiques el costat és igual al radi de la circumferència circumscrita (la que passa pels vèrtexs) només hem de prendre la mesura del radi amb el compàs i repartir-la al llarg de la corda. 
En acabar hem dibuixat els polígons estrellats o còncaus dins de cada polígon.
En el segon dibuix hem construït un heptàgon i un octàgon. L'heptàgon l'hem fet seguint el mètode general i l'octàgon amb el mètode particular que consisteix en dividir cada angle recte en dues parts iguals a través de dues bisectrius. 
Els polígons estrellats de l'heptàgon i octàgon poden ser de dos o de tres passos, depenent de si unim els vèrtexs de dos en dos o de tres en tres.
Felicitats Berta i Giaco, bona feina!